TUNNETKO OMAN INTUITIOSI VAHVUUSALUEEN?Suurimmalle osalle intuitio on jo tuttu käsite. Nykyään on yleistä, että siihen ollaan jo hieman paneuduttu omakohtaisesti. Osa on kehittänyt intuitiotaan jo vuosien ajan pikkuhiljaa taustalla. Ja sitten on toki ”meikäläisiäkin” jotka ovat hypänneet sen kanssa täysillä syvään päähän.


Mikä ikinä sinun oma vaiheesi onkaan tässä kohtaa, uskon että se palvelee aika ajoin tarkastella tuota ilmiötä uudelta kantilta. Intuitio kun ei ole kiveen kirjoitettu, staattinen käsite. Se monestikin muuntuu ajan kanssa, elämämme eri vaiheissa.


Intuitio voi käyttää ainakin neljää eri reittiä. Niitä saattaa toki olla enemmänkin, sillä me tunnemme vasta murto-osan siihen liittyvästä tieteestä. Joillakin saattaa olla yksi pääsääntöinen reitti käytössä, toisilla useampia kerrallaan. Kummassakin vaihtoehdossa on omat etunsa ja haasteensa.


Ajatellaanpa tilannetta, jossa olisit saanut ystävältäsi suosituksen lukea hyvän intuitiosta kertovan kirjan. Kirjassa esitellään mielenkiintoisesti intuition toimintaa ja annetaan harjoituksia. Kuitenkin saamasi tulokset ovat laimeita ja vaisuja. Ajattelet, että vika lienee sinussa. Et ehkä ole niin intuitiivinen, valmis tai herkkä kuin ystäväsi, joka kertoi oppineensa siitä ison harppauksen verran. Lannistut ehkä vähän ja laitat koko aiheen sivuun. Kuka nyt tykkää epäonnistua.


Entäpä jos tuo sinänsä ihana kirja käsitteleekin vain intuition yhtä kanavaa, ja se toimii siis parhaiten niille, keiden vahvuusalue on juuri tuolla taajuudella. Entä jos sinä et ole epäonnistunut yrityksissäsi vahvistaa intuitiotasi - olet vain etsinyt väärältä kanavalta? Entä jos intuition ääni kuuluukin yllättävän kuuluvasti sen jälkeen kun olet virittänyt itsesi kuulostelemaan oikealle taajuudelle?


Toisessa vaihtoehdossa kyseessä olisi henkilö, jonka intuitio antaa sekavia merkkejä, ja on vaikea ottaa haltuun kaaokselta tuntuvaa viestintää, sillä välillä tulee kehollinen tuntemus, välillä kummallinen tunne, välillä kylmäväreet ja toisinaan gutfeeling. Voi olla hankala ottaa haltuun tuota moninaisen viestinnän kenttää omatoimisesti, jossa intuitio käyttää useampaa kanavaa päällekkäin ja sekaisin. Kestää silloin oman aikansa oppia erittelemään mikä on mitä.


Omassa mentorointityössäni ja intuitio-kursseja vetäessäni kahdentoista vuoden aikana huomasin miten vaihteleva ja monimuotoinen ilmiö intuitio onkaan. Tiettyjä yleistettäviä perusperiaatteita toki on, mutta lopulta aika vähän. Kaikesta kokemuksestani lopputuloksena ja johtopäätöksenä jäi jäljelle se teesi, että myös intuitio on erittäin yksilöllistä. Niin kuin kaikki.


Lähdettäessä tutkimaan oman intuition toimintaa eteenpäin - etenkin jos tavoitteena on saada sitä valjastettua käyttöön - onkin siis lähdettävä liikkeelle ihan perustasta. On tunnettava oman intuition luontainen vahvuusalue tai -alueet, jotta ne pystytään valjastamaan intensiivisempään ja tarkempaan käyttöön.Läheskään kaikilla intuitioon ei liity vahvaa selvätietoisuutta, niin kuin vaikka itselläni. Se on tavallaan eri asiaa, erillinen kyky. Vähän kuin lisävaruste. Silti monesti kuvitellaan että selkeä intuitio on sama kuin selvätietoisuus. Esimerkiksi näyttelijän tai tanssijan intuitio voi olla täysin non-verbaalista ja silti todella tarkkaa, selkeää, toimivaa ja reaaliaikaista. Ei olisi järkevää, että tanssija kuulee ohjeet sanojen kielellä ja joutuisi tilanteessa tulkitsemaan järjellä miten se kääntyy liikkeeksi tai eleiksi. Intuition eri kanavilla on siis omat perusteensa miksi meillä käytössämme on juuri se kanava kuin meille on asennettu.


Oma polkuni on kulkenut läpi moneen kanavaan tutustumisen. Tieni lähti kanavoinnista ja selvätietoisuudesta, sitten laajeten energiaviestintään, tunneviestintään ja kehoon. Yhäkin ehkä heikoin kanavani on kehollisen viestinnän muoto, mutta sitäkin toisinaan käytetään, kun se on tehokkainta. Kehoheijasteen kautta esimerkiksi voi osoittaa viidessä sekunnissa hyvinkin tarkasti missä asiakkaan patoutunut tunne sijaitsee kehossa, sen sijaan että kuulisi ohjeet päässään tekstinä, edellyttäen tiedollista käsittelyä ja ymmärrystä ennen kuin päätyisi johonkin.


Näitä esimerkkejä on pilvin pimein. On aina yhtä kiintoisaa seurata miten erilaiset yksilöt saavat tukevan otteen omasta intuitiostaan! Autan mielelläni myös sinua asiassa.

Kirjoittajana:


Suvi Savolainen

Intuition ammattilainen

Intuition ammattilaiset järjestää verkkokursseja intuition opettelun tai syventämisen tueksi. 

Kursseja voi opiskella ryhmäohjauksella tai itseopiskeluna. Tutustu Intuition ABC-kurssiin